A A A
Szukaj
Close this search box.

Spotkania z archeologią // Historia karpia na polskich stołach. Dlaczego jest tak popularny?

Serdecznie zapraszamy na wykład prof. dr hab. inż. Daniela Makowieckiego z Instytutu Archeologii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu pt. „Historia karpia na polskich stołach. Dlaczego jest tak popularny?” . Będzie to kolejne wydarzenie w ramach cyklu „Spotkania z archeologią”.

Karp to nasza ryba wigilijna, jednak najdawniejsze polskie wigilie nie obfitowały w dania z tej ryby. Karpi nie hodowano w stawach, nie było ich też w jeziorach. Sprowadzono je z Europy, w średniowieczu były potrawą mnichów i ówczesnych elit. Minęły stulecia zanim karp trafił na świąteczne stoły niemal wszystkich rodzin. Kiedy i kto pierwszy zjadł go w Polsce, dlaczego był pierwszą rybą hodowlaną, czy tylko cystersi przyczynili się do jego upowszechnienia? Te i inne ciekawe sekrety karpia wigilijnego zostaną wyjawione podczas wykładu.

Daniel Makowiecki – profesor archeologii, archeozoologii, inżynier zootechniki, zastępca dyrektora w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zajmuje się relacjami zwierzęta–człowiek–środowisko w prehistorii, średniowieczu i czasach nowożytnych, a także historią ssaków, ptaków i ryb w Polsce, Europie, Egipcie. Autor ponad trzystu publikacji, w tym pięciu książek.

5 grudnia 2024 / godz. 18.00

Muzeum Śląskie, ul. T. Dobrowolskiego 1 / sala A, poziom -3

Bilety w cenie 1 zł do nabycia przed wykładem przy wejściu na salę.

Wykład dla osób dorosłych.

Pozostałe ,