Serdecznie zapraszamy na wykład prof. dr hab. Anny Marciniak-Kajzer z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Łódzkiego pt. „W kuchni i przy stole w średniowiecznym domu” . Będzie to kolejne wydarzenie w ramach cyklu „Spotkania z archeologią”.
Średniowiecze to epoka, której obraz jest zniekształcony przez wiele mitów. Nasze wyobrażenia o tym, co i w jaki sposób jedzono w średniowiecznym domu, kreowane jest w przewadze przez obrazy przedstawiane w licznych filmach. Niestety nie do końca odpowiadają one rzeczywistości, która jest zdecydowanie bardziej fascynująca. Badania nad tym zagadnieniem prowadzone są przede wszystkim przez historyków i archeologów. Obraz, jaki wyłania się z tych badań, jest niezwykle złożony i czasami zaskakujący. W czasie wykładu zaprezentowane zostaną wyniki studiów nad kuchnią jako miejscem przygotowywania posiłków, ale też nad sposobem ich spożywania i samymi potrawami.
Anna Marciniak-Kajzer – profesor archeologii, prodziekan Wydziału Filozoficzno-Historycznego, dyrektor Instytutu Archeologii, kierownik Katedry Historycznej i Bronioznawstwa na Wydziale Filozoficzno-Historycznym Uniwersytetu Łódzkiego. Specjalizuje się w problematyce budownictwa obronnego, kultury materialnej oraz życia codziennego w średniowieczu. Autorka licznych artykułów i czterech książek, m.in. Średniowieczny dwór rycerski w Polsce. Wizerunek archeologiczny, 2012, Rzeczy ludzi średniowiecza. W domu, 2021.
19 września 2024 / godz. 18.00
Muzeum Śląskie, ul. T. Dobrowolskiego 1 / sala A, poziom -3
Bilety w cenie 1 zł do nabycia przed wykładem przy wejściu na salę.
Wykład dla osób dorosłych.